Gustul Madridului – ghid pentru gurmanzi și nu numai

Acest articol nu va face referire la ce obiective turistice se pot vizita in Madrid. Nici la istoria muzeelor, bisericilor sau statuilor si nu va face referire nici la zona de shopping… Va face referire doar la mancare. Si cum mancarea este un subiect serios in Madrid, am considerat ca merita sa primeasca un intreg articol.

Ca sa fim bine intelesi de la bun inceput, trebuie stiut ca:

  • orice masa incepe cu cateva pahare de bere rece;
  • nu exista masa fara aperitive, gustari;
  • nu exista masa fara vin;
  • niciun spaniol nu mananca putin;
  • niciun spaniol nu bea putin;
  • nu am vazut vreun spaniol care sa se ridice de la masa beat;
  • mancarea este (aproape) peste tot exceptionala;
  • indiferent ce si cat mananci, iti pica bine;

photo 5

Acum sa trecem la detalii. Cred ca toti ati auzit de “tapas” si la fel de bine cred ca toti stiti ca aceastea sunt niste gustari – calde sau reci – care se servesc dintr-o inghititura. Sunt multe legende care explica originea aceastor produse insa eu am sa va prezint una care pare (nu sunt convins ca si este) cea mai credibila. 

Tapas se traduce prin “a acoperi” si facea referire la acoperirea paharelor de vin tare si dulce din sudul Spaniei (in zona Jerez – Cadiz) pentru a pastra aroma bauturii cu o felie de paine si branza. “Inventia” a avut un asemenea suces incat in foarte scurt timp a fost preluata peste tot. Cred ca destul de repede s-a renuntat la acoperirea paharului pentru pastrarea aromei si s-a trecut direct la acoperirea stomacului. Revenind la tapas – ul modern, lucururile stau in felul urmator: acum nu se acopera niciun pahar, se servesc fie ca aperitive inainte de felul principal fie ca gustari intre paharele de bautura in unele baruri. Daca la inceput erau formate din paine si branza, acum sunt din orice. Si cand spun “orice”, aproape ca nu exagerez: branza, sunca, mezeluri, legume, fructe de mare, diverse tipuri de carne, etc… Exista peste tot in Madrid (si nu doar in Madrid), locatii axate doar pe meniuri de tapas dedicate desigur turistilor. Eu nu le recomand decat in cazul in care vreti sa beti o bere sau un pahar de vin. 

photo 41

O alta specialitate spaniola este “jamon” (se citeste hamon), sunca de porc preparata intr-un mod care ii confera o textura si aroma unica. Estetic este similar cu prosciuto  italian dar, dupa parerea mea, gustul este diferit. In multe baruri sau restaurante spaniole veti vedea zeci, sute de jamoane atarnate de tavan, ambalate in diverse culori, cu nume diferite, ani diferiti, condimentate sau light, mai uscate sau mai crude, etc.

photo 23

De fapt si de drept exista doua tipuri de jamon: Serano si Iberico.

Jamonul Serano, sunca uscata care se face doar din carne alba de porc si care reprezinta aproape 90% din productia de sunca a Spaniei. Dupa cum spuneam, pentru productie sunt alesi porci cu carne alba, hraniti exclusiv cu cereale.

Jamonul Iberico, sunca uscata de calitate superioara, mandria Spaniei, este un produs realizat exclusiv din carnea porcilor de rasa “Iberica”, care au un tip de carne marmorata, unica. In functie de hrana oferita acestor animale, se diferentiaza trei tipuri de jamon iberico, diferentiere de gust si de… pret:

  • Jamon Iberico de Bellota, considerat clasa superioara si care provine de la un anumit tip de porc hranit exclusiv cu ghinda de stejar si este maturat 36 de luni;
  • Jamon Iberico de Recebo provenind de la porci hraniti cu ghinda si cerelae, ocupa locul doi in top;
  • Jamon iberico, gama cea mai simpla provenind de la porci hraniti cu cereale si maturata 24 de luni.

Pe produs mai pot aparea cuvinte precum “puro” care atesta ca ambii parinti ai porcului sacrificat au fost de rasa pura. Mda…

20140613_174255

Pretul difera in functie de tipul carnii si de locul in care o cumperi. Nu cred ca are rost sa mentionez ca cel mai potrivit loc pentru a achizitiona un astfel de produs este magazinul si nu vreun bar in care vedeti marfa expusa frumos. Asadar preturile pleaca de la 7 euro / kg iar un jamon intreg are minum 7 kg. In supermarcheturi sau macelarii se poate cumpara si la kilogram, felie, etc. Pentru jamonul intreg recomand si achizitionarea unui suport special al carui pret pleaca de la 15 euro.

Intr-o seara am luat cina intr-un local dragut (sa imi fie rusine…din centrul Madridului) La Taurina, in zona Puerta del Sol, specializat pe tapas. Am si o scuza: nu l-am ales eu, ba chiar am fost invitat la cina asa ca … stiti proverbul “calul de capatat nu se cauta la dinti”. Atmosfera foarte buna, mancarea buna, preturile – spre surprinderea mea – civilizate, localul original. Pe pereti erau montate capete de taur – trofee din corida, fiecare avand o placuta cu numele exemplarului, toreadorul care l-a infrant, data si locul luptei. Lume relativ putina insa.

Vis a vis se gaseste unul dintre localurile Museo del Jamon, un lant de baruri – restaurante care exploateaza la maxim jamonul. Pe tavan si in orice alt loc de care se poate gata sunt atarnate sute, poate chiar mii de sunci. Pozele vorbesc de la sine asa ca nu ma putueti acuza ca exagerez. In vitrine prezentate diferite tipuri de tapas, apetisante, spectaculoase, imense si foarte ieftine. Desigur ca dupa ce intri si vezi dimensiunea reala, iti piere cheful. Ca sa fiu concret, un tapas cu mezel avea dimensiunea unui ou iar in vitrina cel putin dimensiunea unui hamburger. In fine, nu stiu daca e relevant sau nu. Ce e relevant e ca recomand ca macar o data sa intrati seara intr-un “muzeu al jamonului” pentru atmosfera. Daca vreti sa va saturati, mergeti altundeva.

photo 33

Eu am vrut sa ma satur asa ca la invitatia unor prieteni (altii de aceasta data) am ales un local situat in zona Chamartin (in apropiere de Santiago Bernabeu, stadionul celor de la Real Madrid). O locatie mica dar foarte frumoasa specializata pe carne de vita: Del Cacique . Au fost servite doua feluri de carne: friptura de vita si “coasta de vita”. Inainte, nelipsitele gustari care te fac sa stai de vorba si sa nu infuleci felul principal ca un hapsan. Desi era un local frecventat de localnici, nu era de loc ieftin, pretul cinei pentru o persoana fiind de aproape 50 euro (incluzand gustarile, felul principal, vinul, deserul si cafeaua).

IMG_1363[1]

Ce mi-a parut special, pe langa gustul deosebit, a fost marimea portiilor si faptul ca modul de preparare al carnii era diferit. Am intrebat ce inseamna diferit si am primit un raspuns evaziv…

IMG_1366[1]

Intr-o alta seara am luat cina intr-un local (Cinco Jotas) aproape de centru dar situat pe o straduta laturalnica. Fiind 3 persoane am comandat lucururi diferite pentru a degusta cat mai multe specialitati. Astfel, am servit un meniu tapas compus din 5 gustari reci, 4 calde si 3 deserturi, un platou de carne preparat in diferite moduri si un platou de desert. De aceasta data am preferat berea si am renuntat la vin. Pret pentru 3 persoane: 112 euro. Gust: deosebit. Calitate: exemplara. Daca as mai merge: cu siguranta da.

photo 42

Pe Calle de Covarrubias gasiti un restaurant unic: La Favorita. De obicei ca sa te bucuri de o cina aici e nevoie de rezervare. Paradoxal, lumea se inghesuie sa prinda o masa nu datorita mancarii ci a ospatarilor. Pare ciudat nu-i asa? Ei bine, in timp ce mananci, auzi in jurul tau voicile ospatarilor interpretand diverse arii celebre. Daca asa cum spuneam, mancarea nu este ceva deosebit (pentru gusturile mele cel putin), reprezentatia ospatarilor (toti au studii muzicale de specialitate) este exceptionala.

In inima Madridului, in apropiere de Puerta del Sol, se gaseste Mercado San Miguel, o locatie care nu trebuie ratata desi este extrem de “comerciala”. Este o piata moderna acoperita in care grumanzii gasesc absolut orice isi doresc: tapas, branzeturi, leume, fructe, dulciuri, vinuri, etc… Poti cumpara orice cantitate, la pachet sau poti servi acolo.

La orice ora din zi gasesti mii de oameni infruptandu-se din diverse bunatati. Localnicii spun ca acolo se gasesc cele mai proaspete si gustoase produse. Eu nu pot decat sa confirm. Singurul… disconfort este dat de faptul ca la final – din dorinta de a gusta cat mai multe – golesti portofelul…

In zona de centru si nu numai veti gasi “meniul zilei”. Am probat cateva dar nu pot sa recomand decat unul: restaurant Ginger situat in Paza del Angel 12, la 100 metri de Puerta del Sol. Pretul meniului este de 11,9 euro si include aperitiv, fel de baza, desert sau cafea si o bautura (apa, un pahar de vin sau o bere). Este un restaurant elegant, cu servire foarte buna, farfurille arata apetisant si gustul este peste media restaurantelor care servesc meniul zilei.

Pentru o alta perspectiva, am sa va vorbesc putin si despre o cina cu mancare gatita in casa, un amestec de retete spaniole si catalane. Balul a fost deschis desigur cu bere si mici gustari (masline, jamon). Aaaaa, am uitat sa mentionez cate ceva despre painea spaniola. Dupa parerea mea este cea mai buna paine existenta. Sub forma de bagheta, mereu proaspata cu coaja crocanta, costa 50 de centi si este absolut delicioasa. Primul fel consistent a fost o mancare “de iarna” traditionala: un fel de iahnie de fasole cu scoici. Pe o scara de la 1 la 10 i-am acordat nota 6, hai 7 daca era servita cu muraturi.

photo 52

Al doilea fel de baza a fost carne de porc tocata, pusa in tava, coapta impreuna cu rosii umplute cu pate. Nota 7 fara muraturi. Vin foarte bun dupa gustul meu, desi… recunosc ca nu prea ma pricep. Daca in Madrid vinul de Rioja  este foarte apreciat, vinul servit de noi mi-a parut mai bun desi era din regiunea Valladolid, una mai putin cunoscuta.

photo 34

Din punct de vedere al bauturilor, asa cum spuneam la inceput, orice masa incepe cu unul sau mai multe pahare de bere. Se serveste bere la pahar (la halba o beau doar turistii) si destul de rar la sticla. Apropo` sticlele sunt de 250 ml… Bere se serveste pe tot parcursul anului astfel incat nu apuca sa se invecheasca in butoaie. In schimb, in sticla… poate sta mult si bine si tocmai din acest motiv spaniolii o prefera pe cea la butoi. In timpul mesei se serveste vin (au sute de sortimente) alb sau rosu, dulce sau sec, in functie de tipul de mancare consumata dar marea majoritate prefera vinul rosu sec. La final se incheie cu un digestiv slab (sau nu) alcoolizat care sa ajute… stomacul. Sunt locatii care la finalul mesei aduc sticle diferite cu aceste bauturi, mesenii alegandu-si ce le place. Nu am vazut niciodata pe cineva sa exagereze desi ar avea posibilitatea, avand pe masa sticlele la dispozitie. De cele mai multe ori aceste bauturi digestive sunt oferite “din partea casei” asa ca nu ezitati ca la final sa cereti un “ciupitos“.

20140613_142623

In Madrid veti vedea peste tot oferte cu “meniul zilei” la preturi plecand de la 10 euro pentru felul 1, felul 2, un pahar de bere sau apa. Cu mana pe inima va spun ca in multe locuri (mai ales in centru) sunt facute exclusiv pentru turisti si, desi se prezinta ca atare, nu sunt mancaruri tipic spaniole. Asta daca nu cumva snitelul e mancare spaniola si eu nu stiu 😉

20140611_222610

In zona Madrid – Legazipi de exemplu (4 statii de metrou din Sol) am fost invitat de un prieten la un “meniu al zilei” La Madrena. Localul vede foarte rar turisti, majoritatea celor care vin aici la pranz sunt cei care lucreaza in cladirile de birouri din zona. Pretul unui meniu este de 14 euro dar pe langa cele doua feluri de mancare (tipic spaniole) si apa/bere, primesti si o cafea si un desert.

20150320_142315 (Large)

Concluziile sunt simple: in Madrid se mananca bine, foarte bine la preturi civilizate. Fata de alte capitale preturile sunt chiar mai mici. Atmosfera insa face toti banii si credeti-ma ca in Madrid oriunde alegi sa servesti masa, exista o super atmosfera.

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Buna seara,

    Super reportaj, te rog spune-mi cum se numește localul aflat aproape de centru pe o strada lăturalnică unde ați mâncat 3 persoane?
    Te rog mult dacă poți da-mi răspunsul pe e-mail.
    Mulțumesc mult!
    Cu stima,
    Ion Dumitrescu
    E-mailul meu: iondumi@yahoo.com

  2. Pozele cu Tapas mi-au placut la nebunie smile emoticon Si ai dreptate, si noi cautam locurile mai putin turistice si de preferat cele in care mananca localnicii, acolo e adevarata bucatarie!

  3. Acum m-am trezit sa citesc articolul tau – cand n-am mai mancat de cateva ore:( Foarte buna documentarea si extrem de utile sfaturile, cand vom ajunge in Madrid ne vor fi de mare folos.

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*