Tată de fată | City break în Bruges

O calatorie cu un copil aflat la varsta adolescentei, fie ea si un simplu city-break la Bruges sau aiurea,  are cu siguranta provocarile ei. Oricat de mult ar iubi calatoriile sau vacantele cu parintii, in mintea lor sunt milioane de ganduri si de trairi, pe care de multe ori nu le intelegem si pe care le acceptam  cu greutate.

Desigur, trairile acestea nu au nimic de-a face cu… calatoriile… Si totusi, pentru a nu adauga alte griji extra, e bine sa ne facem planurile din timp in asa masura incat sa mergem la fix, cu temele bine facute, avand grija sa includem si activitati care sa le starneasca tinerilor insotitori interesul.

De aceasta, impreuna cu un coleg am decis sa ne luam fiicele de 15 ani intr-un periplu belgian de o saptamana, prin Bruxelles, Bruges si Gent iar in articolul de fata am sa ma straduiesc sa va prezint informatii si ponturi care sa va ajute in planuirea unei astfel de calatorii.

Odata ajuns in aeroportul International Bruxelles, nu trebuie sa iti bati prea tare capul cum sa ajungi in Bruges. Cobori doar la nivelul -2 si cumperi (fie de la automate fie de la ghisee) un bilet de tren. O calatorie dus costa 14,10 euro iar una dus intors 26 euro. Trenurile pleaca din ora in ora. Sa nu va speriati ca nu veti vedea loc sau vagon mentionat pe bilet ci doar clasa.  Asa se vand si foarte rar se intampla sa nu gasesti locuri berechet.

Nici nu apuci sa te asezi bine si sa scoti ghidurile si hartile ca ai ajuns. Trenul face 1 ora la dus si (acum doar din cauza lucrarilor) 1 ora jumatate la retur, cu vreo 4-5 opriri. Numele statiilor in care urmeaza sa opreasca sunt afisate in fiecare vagon si anuntate la difuzoarele din tren.

PONT! Tinerii sub 26 de ani beneficiaza de reduceri substantiale. Prin intermediul GO Pass, pentru orice calatorie in interiorul Belgiei se plateste 6,6 euro. (In cazul calatoriei de la  / spre Aeroportul International Brussels se adauga suprataxa de 5,7 euro)

Go Pass nu e un card in sine si nu e nevoie de niciun document care sa certifice varsta tanarului. In momentul in care achzitionezi biletele, mentionezi de care doresti “2 de adult si unul sub 26 ani” de exemplu. Va sugerez sa aruncati o privire peste ofertele companiei feroviare belgiene unde puteti verifica atat orarele si preturile cat si variantele de passuri. 

Si ca sa incheiem capitolul transport, pentru cei care aterizeaza pe Aeroportul Charleroi, exista varianta de bus, direct din aeroport spre Bruges. Pretul este de aproximativ 15 euro / sens dar poate scadea daca este cumparat in avans, online. Ceea ce va si recomand sa faceti. Informatii aici. 

Si iata-ne bucurandu-ne de minunatul nostru city-break Bruges. Rezervasem cu vreo doua luni inainte un hotel de 2-3 stele, aproape de gara si de centru, cu recenzii foarte bune si nota foarte mare. Si pentru ca ploua si nu doream sa ajungem uzi leoarca la hotel, am decis sa luam un taxi. Drumul a durat 5 minute (incluzand si statul la semafor) si a costat 10 euro.

Hotelul, pentru care am platit 75 euro / noapte / camera cu mic dejun a fost unul “corect”: la 2 pasi de centru, intrarea si receptia cam “aglomerate” dar camerele civilizate, curate si personalul deosebit de amabil. Plus, foarte important pentru tinerii nostri insotitori: are wifi bun si gratuit!

Asa cum spuneam, in mai putin de 5 minute ajungi in centrul orasului si indiferent de conditiile meteo, nu iti pare rau ca ai venit pana aici – nu pe degeaba Bruges este catalogat mai in fiecare an ca “cel mai frumos oras belgian”. Nu bag mana in foc ca e chiar cel mai cel, dar frumos este! Oarecum ciudat, desi colcaie de turisti, e unul dintre cele mai linistite orase pe care l-am vazut pana acum. Nu ai nicio clipa impresia de aglomeratie, graba, selfiuri si alte metehne aduse de masele de vizitatori.

Patrimoniu UNESCO, centrul vechi al orasului a pastrat tot ce trebuia pastrat: arhitectura, canale, stradutele pietruite si chiar are atmosfera de demult as indrazni sa zic.

Piata centrala (Grote Markt), cu casele viu colorate si “parcarea de trasuri” are desigur un farmec aparte si mai ca te forteaza sa iei loc pe una dintre zecile de terase aflate de jur imprejur. Daca vremea nu e prietenoasa, nu va faceti grija: fiecare terasa are montate sisteme de incalzire electrice.

In Grote Markt veti gasi si turnul Belfry (83 metri) si 366 de trepte, cate una a fiecarei zile din an + una bonus pentru anii bisecti. Recunosc, nu am urcat in turn doareece fetelor li s-a partu prea mult sa urce 366 de trepte, asa ca am cazut de acord sa urcam la primul etaj al cladirii pentru o privire panoramica. Ele cu panorama, noi tatii cu braseria care avea respectiva terasa….

Zona nu este foarte mare, oriunde te-ar duce pasii ai ceva de vazut si de admirat: biserici, turnuri, muzee, magazine, stradute care mai de care mai interesante, canalele cu barcute pentru turisti, tonete cu vestitii cartofi prajiti belgieni, braserii, expozitii, magazine pentru toate gusturile. Absolut potrivit pentru un city-break!Grija mare insa la buzunare! Nu la hotii de buzunare ci la preturi, care trebuie spus, nu sunt tare “prietenoase”.

Daca doriti sa vizitati din confortul minibusului City Tour, o puteti face desigur. Pentru 50 de minute veti plati 20 euro / persoana incluzand ghidul audio. Daca va plac insa caii si trasurile, veti plati 50 de euro pentru un trap…. de 30 de minute. Ca sa fiu sincer, m-am bucurat ca fetele noastre nu au vrut nici una nici alta.

Nu au vrut nici plimbare cu barca cand au vazut ca pentru 8 euro (4 euro pentru copiii sub 12 ani) esti plimbat 30 de minute si stai precum intr-o cutie de conserve.

Daca veti vizita orasul pentru mai mult de o zi, nu strica sa aruncati un ochi peste oferta de Brugges City Card, care va ofera acces mai mult sau mai putin gratuit la cele 26 de muzee, o plimbare pe canale, bus si reduceri la concerte, parcare, închiriere biciclete. 47 de euro este pretul unui card valabil 48 de ore si 53 euro pentru cel valabil 72 de ore. Info complet aici. 

Din punctul meu de vedere Bruges e un oras care se viziteaza “fara harta”, absolut ideal pentru un city-break, deoarece mai devreme sau mai tarziu vei ajunge cam peste tot. Doar sa te tina picioarele… Ai magazine care mai de care peste tot si daca prinzi vreo oferta, merita efortul de a pierde vremea prin ele. Muzee, manastiri, cladiri istorice iti vor face cu ochiul si de veti vrea sa intrati veti plati intre 6 si 10 euro, in functie de locatie.

Preturile la mancare pleaca de la un 20 de euro pentru o portie dar la pranz veti gasi meniuri cu aperitiv si fel principal de la 14 euro pentru o persoana. Bauturile va vor arde usor la buzunar caci nu sunt incluse si o sticla de apa sau o cola de 250 ml costa minim 3,5 euro. Berea… ca doar suntem in tara berii porneste de la 3,5 euro pentru un tap de 250 ml si poate ajunge pana la 8 euro pentru 500 ml.

E bine de stiut ca aici cina se serveste de pe la ora 6PM si dupa 9PM e destul de greu sa mai gasesti vreo bucatarie deschisa. Daca in prima zi fetele erau extrem de incantate ca la fiecare masa se servesc faimosii cartofi prajiti cu maioneza, in cele ce au urmat, nici macar nu au mai vrut sa ii vada. Fete cuminti, nu-i asa? 

Daca veti dori mancare la un pret mai mic, aveti de ales intre fast foodurile clasice (McDonald`s, Burger King sau Quik), un sendvici din Carrefour Express sau Mega Image (Delhaize) sau incercati gheretele care vand cartofi prajiti, hot dogi sau burgeri. Asta daca nu decideti sa va infruptati cu ciocolata sau nu va lasati adementi de mirosul naucitor al gofrelor proaspete (preturile pleaca de la 2,5 euro / bucata).

Ca sa fiu sincer, noi am incercat de toate ca sa nu zicem ca nu am experimentat tot ce se putea. Ca si preturi: 2,5 euro un sendvici roll cu pui, 0.7 euro sticla de apa de 0,5 sau 1.3 euro sticla de bautura carbogazoasa din supermarket. Banci sa stai sa le savurezi ai destule 🙂 La restaurant: platou cu crochete si calamari 16 euro, somon cu garnitura 24 euro. Ce e mai ieftin peste tot sunt pastele: intre 12 si 20 euro / portie. Depinde cum stati plinul la portofelul de tata de fata! 

In zona Grote Markt exista cateva magazine faimoase pentru gofre unde veti sta la rand macar 30 de minute. Noi ne-am multumit sa facem o poza si sa mergem mai departe… La fel de faimoase sunt si midiile, care se servesc atat la pranz cat si la cina – natur, cu usturoi sau in vin. Preturile pleaca de la 20 euro pentru un castron imens si… desigur, o portie de cartofi prajiti.

PONT! In toate orasele belgiene exista magazinul Hema (un fel de DM) care in unele locatii serveste si mancare gen IKEA. O portie de somon cu piure costa doar 7,6 euro. 

Am luat-o la picior si in zona in care se pot vizita morile de vant – la limita estica a vechiului oras. Din 25 cate au fost in vremurile bune, au mai ramas doar cateva, in lunile de vara ele fiind deschise pentru vizite. Tot aici veti gasi si Kruisepoort, vechea poarta de intrare in oras. 

Peste tot veti gasi biciclete sau trotinete electrice de inchiriat. Cum nu suntem pasionati decat de mersul pe jos, nu ne-am interesat care sunt preturile.

Dupa experienta noastra, as spune ca pentru un city-break la Bruges relaxat si placut, veti avea nevoie de 2 zile. De aici, recomandarea noastra este sa luati un tren spre Ostende, pe malul Marii Nordului daca vremea este prietenoasa. Aici aveti la dispozitie The Coastal Tram – un tramvai care functioneaza ca busurile hop on hop off pe coasta. Mai multe informatii despre orar, bilete si traseu veti gasi aici

PONT! In Belgia, de vineri seara (ora 7PM) si pana duminica seara, pentru orice calatorie dus intors cu trenul in interiorul tarii, beneficiati de reducere de 50%!

Dupa doua zile si zeci de kilometri am crezut ca fetele vor fi plictisite si nu vor mai avea chef nici de Gent si nici de Bruxelles. In fiecare seara, in timpul cinei faceam  o mica sedinta, analizand ce ne-a placut, ce nu, ce trebuie sa schimbam sau ce vrem sa vizitam in ziua care urmeaza.

Mereu am insistat ca opinia lor e cea care conteaza si ca noi, ca tata de fata ideali, suntem gata sa ne organizam dupa cerintele lor. Si chiar asa am facut si… va spun cu mana pe inima ca nu am regretat. 

Traseul nostru a continuat cu Gent si Bruxelles, alte doua orase fermecatoare ale Belgiei, dar despre acestea va voi povesti in articole separate. Fiecare loc, fiecare experienta, fiecare zi a fost o bucurie si o incantare. Un city-break la Bruges absolut minunat, va zic cu mana pe inima! Povestim in continuare cum e cu Belgia, cum e cu adolescentii! Tineti aproape!


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*