Bruxelles – ghid de weekend

Print Friendly, PDF & Email

 

20140125_155430In majoritatea experienţelor de până acum, primul contact cu locul face parte din categoria lucrurilor mai puţin placute. Mereu e ceva care să ma scoata din ritm ca să nu zic din sărite… De această dată, primul contact a fost unul simpatic, cu o doamnă poliţist de la control paşapoarte care m-a întâmpinat in cea mai pura romana cu “Bine ai venit! Ce mai faci?”. Trebuie să recunosc că am fost şocat câteva clipe. In general poliţiştii de frontiera se uita lung la carţile noastre de identitate…şi nu îmi spuneţi vă rog că sufăr de complexul românului asuprit că nu e aşa. Am intrat in vorba cu ea si mi-a spus – tot în română – că acum vreo 2 ani, studentă fiind, a făcut un stagiu de voluntariat în România la o organizaţie non guvernamentală. Aproape am izbucnit în râs când mi-a spus “România e o ţară forte mişto”. Ne-am spus la revedere şi m-am îndreptat spre staţia de tren.

CumAjungi


Aeroportul Zaventham (aeroportul national) din Bruxelles este destul de mare dar ai indicatoare peste tot si nu prea ai cum sa te ratacesti. Tarom in combinatie cu Brussels Airlines opereaza doua zboruri zilnice. Blueair de asemenea însă nu zilnic. Despre preturi nu are sens sa vorbim. Acestea difera in functie de momentul zborului si al achizitiei biletului. Mentionez ca Wizzair opereaza zboruri spre Bruxelles insa pe cel de al doilea aeroport Charleroi (unii il numesc Brussels Sud). Diferenţa între cele două aeroporturi este dată de distanţa acestora faţă de oraş: Zaventham este situat la 11 km iar Charleroi la 46.

TransportLocal


Pentru a ajunge în centru, cea mai rapidă metodă este trenul. Aşa că iată-mă la -1, unde sunt localizate peroanele. Din nefericire m-am repezit la un automat de bilete deşi de obicei prefer “contactul uman”. De această dată, trebuie să recunosc că nu am văzut punctul de vânzare decât după ce am achiziţionat biletele. Automatul este in 6 limbi, introduci destinaţia şi selectezi daca doreşti bilet doar dus sau dus întors. Preţul este 7,8 euro / sens sau 15,6 euro dus întors. Cu alte cuvinte nu e nici o şmecherie să il cumperi dus întors decât dacă vrei sa scapi de o grija. Prima problemă care poate interveni este dată de faptul că plata se poate face doar cu cardul sau cu monede. Dacă nu ai nici una nici alta, ai o problema. Şi ca să îţi rezolvi problema, te apuci să cauţi punctul de informare şi vânzare bilete. Stai la rand, te rogi sa dai peste un agent care vorbeşte engleză şi iţi achiziţionezi biletele. De ţinut minte este faptul că trenurile vin la intervale destul de dese pe aceeaşi linie, deci, nu vă urcaţi decât în trenul care a sosit la ora care trebuie. Cam aşa se întamplă peste tot in Europa de Vest şi recunosc ca eu am comis-o de cateva ori in Anglia, sau Olanda. Ca să mă fac şi mai înţeles, am să vă dau un exemplu: trenul meu pleca de la linia 2 la 09.51. Am ajuns la linia 2 la 09.35 şi până la şi 51 de minute au oprit la aceeaşi linie încă 2 trenuri: la 9.39 şi 9.44.

Până în centru ai doua opriri si o calatorie totala de 20 de minute. Dacă pentru a ajunge la destinatie trebuie sa iei metroul, urmareşti semnele. Atenţie, nu scrie nicăieri METRO ci este afişat doar un M. Exista şi aici automate de bilete care au aceeasi regula: plata cu monede sau card. O calatorie costa 2 euro, una dus intors 3,6 euro. Puteţi cumpara si un bilet cu 10 calatorii dar sincer sa fiu nu ştiu cât costa. Dupa ce aţi cumparat biletul, trebuie să il validaţi într-un aparat (aproape identic cu cele din Bucureşti) care uneori este amplasat sub automatul de bilete iar alteori la uşile de acces pe peron. Cel mai recomandat mijloc de transport în oraş este metroul, cu foarte multe staţii şi un sistem de orientare simplu şi eficient.

UndeStai


Fiind vorba despre capitala Europei, este oarecum firesc ca preţurile de cazare să nu fie dintre cele mai ieftine. Eu am stat la Ibis St. Caterine, foarte central şi pot spune ca tarifele mi-au părut decente. In timpul săptămânii camera costa 70 euro pentru o noapte (fără mic dejun) iar în zilele de weekend scădea pâna la 57 de euro. Aceasta se întâmplă deoarece în timpul săptămânii cererea de camere este mult mai mare decât în weekend. Cei care au treabă în oraş (instituţiile europene sau alte afaceri) au treabă în general în zilele lucrătoare. Aşa că, pentru turişti, weekend-ul este ideal. Există o mulţime de hoteluri, de toate categoriile şi daca ai noroc ca în perioada în care vrei să vizitezi să nu fie un eveniment major, poţi găsi cazare şi la 50 de euro pentru o noapte. De cele mai multe ori, dacă găsesc un preţ decent, prefer să mă cazez la un hotel cât mai central chiar dacă condiţiile nu sunt dintre cele mai bune. În definitiv nu îmi petrec prea mult timp în cameră. Nu sunt adeptul hostelurilor deoarece sunt prea batrân pentru astfel de “aventuri”. Dar daca vouă vă plac, în Bruxelles găsiţi o mulţime de hosteluri, poziţionate central începând cu 18 euro pentru o noapte. Desigur, paturi supraetajate şi baie la comun.

20140123_104201 20140123_102821 20140123_110502

DespreMancare


Bruxelles este una dintre cele mai cosmopolite capitale europene. Este firesc ca la fiecare colţ să dai peste localuri cu cea mai diversă mâncare. Cea mai faimoasă zonă este considerată Rue de Boucher. Tot în zona centrală găseşti “strada” turcească, grecească sau italiană cu restaurante specifice, meniuri speciale sau servire a la carte. Nu lipsesc desigur localurile cu bucătărie internaţională sau cele care se bazează pe fructe de mare. De altfel, mare parte din restaurantele locale au în meniu astfel de preparate şi din ce am mâncat eu pot spune că sunt gătite extraordinar. E adevărat că nu sunt un cunoscător sau un expert dar ce e bun e bun…

20140123_211947 20140124_213903 20140123_102840

Meniul zilei pleacă de la 12 euro în care ai inclus un aperitiv sau supă, un fel de bază şi un desert. Urmează cele de 18 euro în care porţiile sunt mai mari iar opţiunile mai numeroase. În unele locuri găseşti şi meniuri la 21 sau 25 de euro cu produse mai sofisticate. Pe străduţele din centru sunt sute dacă nu mii de restaurante care abia aşteaptă să le calci pragul. Foarte aproape de centru eu am găsit un loc numit Petruş, administrat de un sârb unde am mâncat cei mai buni creveţi. Aici meniul zilei costa 21 respectiv 25 de euro incluzând pe lângă cele trei feluri şi o băutură (apă sau un pahar de bere).

20140127_133805 20140127_135053 20140125_200606

Bine cunoscutele fast fooduri internaţionale nu sunt foarte populare aici iar cei care iubesc mâncarea de acest fel preferă să intre in locaţii autohtone. La Hector spre exemplu, plăteşti pentru o farfurie de pui cu lipie, un fel de şaorma aproape 10 euro având inclusă şi o băutură răcoritoare.

20140125_155007 20140126_135740 20140125_155748

Belgia este renumită pentru ciocolată, bere şi wafe. Pe cele din urmă le găseşti la tot pasul cu preţuri plecând de la 1 euro. Ciocolată este de asemenea prezentă peste tot, sub diferote forme, ambalaje şi preţuri. Berea, după părerea mea este o mare ciudăţenie. Există sute de tipuri de bere dar în majoritatea localurilor găseşti doar câteva, de obicei aceleşi şi de cele mai multe ori la sticlă. Ştiind ca aici e ţara berii mă aşteptam să ai o gamă extrem de variată în orice local dar, din ce am văzut eu, nu e aşa. Preţurile sunt vest europene, plecând de la 2,5 euro pentru 250ml şi 3,5 euro pentru 400ml.

shopping


Revenind la zona centrală, în partea pietonală găseşti mii de magazine, de toate felurile, cu sau fără promoţii, cu preţuri mici sau mari, unele goale, altele super aglomerate. Ca peste tot, dacă ai noroc poţi găsi oferte foarte bune la magazinele care îşi schimbă stocurile. Nu există o perioadă anume de recomandat, cred ca totul ţine de noroc. Eu am prins reduceri masive la United Colors of Benetton, Zara sau Springfield şi nu am stat prea mult pe gânduri. Pentru ciocolată, preţurile sunt similare cu cele din Duty free-urile din aeroport însă în oraş ai mai multe opţiuni.

DeVazut


Piaţa centrală este probabil unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Bruxelles. De aici poţi să o iei la pas în orice direcţie pentru a te bucura de arhitectură, straduţe pietonale pavate cu piatră şi înţesate de magazine, restaurante şi cafenele. La orele serii locul se aglomerează şi ai nevoie de puţină răbdare şi înţelegere 🙂

20140124_214446 20140124_214359_Richtone(HDR) 20140125_155504

Simbolul incontestabil al oraşului este Mannekin Pis, statuia unui copil care…se uşurează. Ca peste tot, există o mulţime de legende despre această statuie datând de pe la 1600, cea mai des întâlnită fiind aceea conform căreia copliul a stins un incendiu prin această metodă…naturală. Eu mă aşteptam sa găsesc o statuie în adevăratul sens al cuvântului însă atunci când am ajuns la locul cu pricina am fost puţin dezamăgit deoarece statuia nu are mai mult de 50 de centimetri. Zeci de turişti se înghesuie în fiecare clipă să fotografieze omuleţul aşa că aşezaţi-vă cuminţi la rând. Pentru a spori atracţia, Mannekin Pis este din când în când îmbrăcat dar niciodată nu îi este oprită sau îngreunată “uşurarea”. Nu de mult, pe o străduţă lăturalnică a apărut şi o “ea” însă cand am ajuns la locul cu pricina ploua prea tare ca să scot aparatul şi să o fotografiez.

20140125_154836 20140125_154852 20140125_154912

Din centru, vă recomand să o luaţi spre Palatul Regal cu un stop la Notre Dame au Sablon, una dintre cele mai frumoase catedrale gotice pe care le-am văzut. Palatul Regal nu poate fi vizitat din păcate însă chiar lângă găsiţi un turn care vă ridică la peste 50 de metri oferind o panoramă fabuloasă a oraşului. Preţul este 5 euro pentru un adult sau 4 euro în cazul în care sunteţi un grup de minim 10 persoane.

20140125_152400 20140125_152949 20140125_152347

Nu departe, găsiţi Parlamentul European care poate fi vizitat gratuit. Nimic spectaculos dar o dată în viaţă merită să ajungi acolo. La întoarcere merită să daţi o fugă până la biserica Notre Dame au Sablon ale cărei cupole vă vor atrage atenţia.

20140125_142332 20140125_134821 20140125_140144

Dacă avţi suficient timp la dispoziţie daţi o fugă până la Mini-Europa si Atomium. Daca în cazul celui din urmă nu e nimic spectaculos fiind vorba doar despre un monument de fier, în cazul Mini Europa vă puteţi amuza urmărind machetele a 350 cladiri din Uniunea Europeana. Tot aici se găseşte şi Oceade, un aqua parc cu tematică caraibiană. Mai multe detalii despre activităţi şi tarife de acces aici.

InfoUtile


Belgia, respectiv Bruxelles nu se poate lăuda cu cea mai bună vreme. Nu este nici foarte frig dar de multe ori plouă şi asta nu face decât să îţi strice planurile şi buna dispoziţie.

Moneda locală este euro şi dacă nu ai cash, bancomatele sunt disponibile la tot pasul. Peste tot poţi să achiţi cu cardul fără comision. Bacşişul nu este obligatoriu însă este foarte apreciat. Oricum, cu sau fără el vei fi tratat peste tot foarte bine.

Referitor la limba vorbită, nu are sens sa va povestesc despre valonă sau flamadă…Dacă vorbiţi franceză este excelent, dacă nu, daţi-o liniştiţi pe engleză pentru că o vorbeşte toată lumea.

Cu toate că nu am avut noroc de vreme bună Bruxelles m-a încântat din toate punctele de vedere. Desigur, destinaţia perfectă nu există şi mereu vom avea cel puţin un lucru care să nu ne placă însă privind obiectiv lucrurile, ma declar total satisfăcut. Pe lângă oameni, arhitectură, atmosferă sau gastronomie, mi-a plăcut foarte mult faptul că nu am simţit oraşul “apăsat” de factorul politic aşa cum am avut de fiecare dată senzaţia în Strasbourg.


Si daca nu v-am convins pe deplin, va las aici si lista cu toate lucrurile care se pot face gratuit in Bruxelles, aranjate pe categorii si in ordine alfabetica. Sa nu va mirati ca sunt atat de multe 🙂


Lasă o impresie sau un comentariu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*