today-is-a-good-day

9 curiozități despre capitala Croației

Știai unde se află cel mai scurt funicular din lume? Dar din ce oraș european este faimoasa cravată? În acest articol va invit sa descoperiti lucruri mai puțin cunoscute despre capitala croată: Zagreb.

Știați că

În Zagreb este cel mai scurt funicular din lume? Dacă veți ajunge în Zagreb, veți avea posibilitatea să vă urcați în cel mai scurt funicular din lume care, spre amuzamentul nostru se află pe cea mai mare stradă din oraș: Ilica.

Cu cei 66 de metri pe care îi parcurge, funicularul unește „Orașul de jos” cu ”Orașul de Sus” în doar 55 de secunde. A transportat primii pasageri în anul 1890, când funcționa cu aburi, ceea ce îl face cel mai vechi mijloc de transport din Zagreb.

funicular 1

funicular 2

funicular

Știați că

Cravata este de origine croată? În secolul al XVII-lea, soldații croați care îl serveau pe regele francez (in timpul Razboiului de Treizeci de Ani), purtau niște „batiste” elegante la gât, care au trezit imediat interesul francezilor, mari fani ai modei. De atunci a devenit un accesoriu cunoscut în toată lumea ca și un simbol de eleganță, foarte utilizat mai ales în lumea afacerilor.

cravata zagreb

Știați că

Stiloul „s-a născut” în Zagreb? Acest important instrument pentru scris își are originile în capitala croată. Croatii cel putin sustin ca inventatorul lui este inginerul Eduard Slavoljub Penkala care în 1906 a obținut brevetul primului creion mecanic din lume, ca mai apoi în 1907 să obțină brevetul pentru primul stilou cu peniță din lume (care avea cerneală în el).

Atât creionul mecanic cât și stiloul, au fost produse în Zagreb și exportate în peste 70 de țări ale lumii. Noi ne laudam cu Poenaru 🙂 Penkala a fost cel care a construit și primul avion croat în 1910.

http://www.penkala.net

Știați că

Zagrebul este cunoscut ca orașul cu cel mai mare „living public”? Da, ați citit bine iar eu nu am luat-o razna! Așa este cunoscută capitala croată printre localnici, din cauză faptului că este ”foarte confortabilă”, atât pentru localnici, cât și pentru turiști.

Mai exact, când afară începe să se facă frumos, oamenii ies din casele lor și locurile publice devin astfel aglomerate. Da, oamenii petrec mai mult timp acolo decât în propriul living. Străzile, piețele și terasele sunt considerate cele mai bune locuri pentru a petrece timpul liber, pentru a bea ceva și a interacționa cu oamenii. O senzație care îl face pe turist să se simtă ca un localnic autentic.

terase

Știați că

Locuitorii își programează ceasurile prin intermediul unui „clopot – tun”? În secolul XIII Turnul Lotrscak, unicul care se păstrează din acea perioadă, anunța venirea serii și își invita localnicii să se retragă la casele lor, înainte să se închidă porțile fortăreței. După bătaia „clopotului” nimeni nu mai era lăsat în afara porților.

  turn 1

Începând din anul 1877, mai exact începând cu 1 ianuarie, în fiecare zi, în memoria acelor timpuri, se trage tunul din Turnul Lotrscak, anuntând miezul zilei (ora 12) iar cetățenii își ajustează ceasurile conform cu acest tun.  Oricum ar fi pe noi ne-a fascinat!

tun tras

tun

Știați că

Cea mai veche farmacie datează din anul 1355? Această farmacie o găsim pe strada Kamenita și este cea mai veche din Zagreb. Și-a deschis porțile în anul 1355 și inclusiv în ziua de azi funcționează în perfectă stare. Nicolo Alighieri, stră-nepotul lui Dante Alighieri, autor al Divinei Comedie (pentru cine nu știe :P) a lucrat aici în anul 1399.

farmacie

poze farmacie interior

Știați că

Albastru este culoarea oficială a acestui oraș? Un exemplu în acest sens sunt toate mijloacele de transport public din oraș. Tramvaiele, autobuzele și funicularul sunt albastre. De aceași culoare sunt și uniformele echipelor sportive din Zagreb.

bus si trambai

Știați că

Tramvaiul este unul din simbolurile orașului? În 1891 a început să circule căruța trasă de cai. Cum transportul nu era unul foarte rapid, în 1910 a fost schimbat cu tramvaiul electric, iar în 1920 au fost vopsite în culoarea albastră toate. Astazi este unul dintre simbolurile cunoscute ale orașului.

Știați că

Luminile publice merg pe gaz? „Orașul de Sus” și Kaptol (O zona din Orașul de Sus) au păstrat lumina publică de la începutul secolului XIX. În fiecare zi când începea să se întunece, două persoane care lucrau ca și „aprinzători”, aprindeau cele peste 200 de lâmpi care funcționau cu gaz, făcând asta până îm zilele noastre, în nu mai mult de … 2 ore!

Și ce mi s-a părut amuzant, este faptul că în Zagreb exista „The museum of Broken Relationships”. Vă invit să descoperiți mai multe lucruri despre acest subiect aici: Museum of Broken Relationships

Daca planificați o vizită la Zagreb (sau in altă capitală europeană), vă recomand să citiți despre cardurile turistice din principalele orașe europene Carduri turistice


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*