O lună în Georgia | Pământul sfânt: biserici și mănăstiri

Georgia on my mind!

Dacă este ceva ce nu trebuie să omiți atunci când ești în Georgia, aceasta este vizitarea lăcășurilor de cult! Am văzut biserici foarte vechi, dar și construcții noi impunătoare care vin să concentreze ideea națională în jurul ortodoxiei de rit vechi.

Nu m-a impresionat foarte mult catedrala din capitală, denumită Sameba (atenție mai multe biserici se numesc așa – Sfânta Treime), doar prin numărul mare de participanți la liturghia de duminică și proporțiile impunătoare, ci mai degrabă am simțit ceva mai special pentru micile biserici și mănăstiri de prin capitală și din localitățile de pe întreg cuprinsul țării.

Creștinismul a devenit religia poporului gruzin în jurul anului 337 d.C. și pe teritoriul Georgiei se găsesc unele dintre cele mai vechi biserici ortodoxe din lume. Aproape toate bisericile sunt construite pe un tipar vechi, în formă de cruce, cu bolta în centru, eventual cu un turn/clopotniță separat/lateral.

1SamebaTbilisi1
Catedrala Sameba – Tbilisi

Voi trece în revistă acele lăcașuri de cult care merită văzute și sunt accesibile. Cele mai multe biserici au câte o plăcuță cu informații în mai multe limbi, grație unor proiecte cu finanțare internațională. Multe biserici sunt patrimoniu UNESCO.

Nu am avut neplăcerea de a găsi vreo biserică închisă, chiar și cele unde nu era nimeni să le supravegheze, erau deschise publicului. Trebuie să aveți în vedere că există un cod strict (care variază în funcție de locație, număr de vizitatori, importanța monumentului) în ceea ce privește accesul în lăcașele de cult – fără pantaloni/rochii scurți/scurte, umeri dezgoliți, la femei capul dezgolit etc.

În unele locuri cu mulți turiști pun la dispoziție piese de îmbrăcăminte (năframe, eșarfe, șorțuri ș.a.) pentru acces regulamentar. Există chiar personal clerical care se asigură că întri „decent” în biserică. Se poate fotografia aproape peste tot în biserici si nu am fost nevoit să achit niciodată vreo taxă de acces.

Catedrala Sameba - Tbilisi
Catedrala Sameba – Tbilisi

Pornesc din zona orașului Kutaisi unde am avut zborul. Pe un deal cu o priveliște faină asupra văii și orașului se găsește biserica Bagrati, cu acoperiș nou verde și o porțiune reconstruită în lateral în stil modern (sticlă, termopane, zidărie tencuită).

Biserica Bagrati - Kutaisi
Biserica Bagrati – Kutaisi

Aproape de Kutaisi (15-20 de km) sunt două complexe foarte frumoase, mănăstirile Motsameda și Geleti, ultima dintre ele adăpostește mormântul regelui David Ziditorul. Frescele și picturile murale sunt impresionante chiar dacă nu sunt recondiționate. O altă biserică excepțională este Nikortsminda, într-o localitate de pe drumul Kutaisi -Tkibuli – Ambrolauri.

3MostametaBisericile din capitală sunt numeroase și cele mai deosebite se găsesc in centrul istoric al orașului. Există multe lăcașe de cult ale altor mari religii – o moschee, o sinagogă, biserici armene, rusești, catolice.

Orașul Mtskheta
Orașul Mtskheta

Nu departe de capitală, la o distanță de aproximativ 15 km, practic unit cu Tbilisi se găsește orașul Mtskheta, un centru cultural și religios foarte important pentru poporul georgian. Deasupra orașului, într-un minunat loc de belvedere, deasupra confluenței râurilor Kura și Aragvi, se înalță vechea biserică Jvari.

Biserică Jvari
Biserică Jvari

În Mtskheta trebuie să vizitezi:

Catedrala Svetitskhoveli (Stâlpul Vieții) – foarte impunătoare cu multe picturi murale vechi și detalii arhitecturale deosebite, atât în exterior cât și în interior; legenda spune că după ce a fost finalizată construcția meșterului constructor i s-ar fi tăiat mâinile pentru a nu mai putea crea o biserică la fel de frumoasă, iar acest fapt este consemnat pe unul dintre pereții exteriori;

Mănăstirea Samtavro în a cărei curte există un copac la care se spune că s-a rugat Sfânta Nina (Nino), patroana spirituală a statului Georgian; de asemenea în această mănăstire există două morminte unul a regelui Miriam și celălalt al reginei Nana, primul cuplu regal creștin al Georgiei (regatul Kartli, cum era cunoscut atunci). Nu era voia a se face poză înăuntrul bisericii (m-am făcut că nu înțeleg și inițial am desconsiderat restricția).

Din Mtskheta un drum de aproximativ 25 de km te duce la mănăstirea Shiomghvime, care este izolată de alte așezări și construită la poalele unui deal abrupt presărat cu peșteri care în trecut erau chilii, locuri de rugăciune și refugiu pentru monahi. Aici există două biserici una mai veche micuță parcă semi-îngropată și una mai impunătoare de dată mai recentă. Pentru a vă răcori există un izvor de munte rece captat într-o fântână, doar că pentru acces trebuie să solicitați cheia călugărilor, o ușă de metal închizând mica peșteră cu sursa de apă.

Catedrala Svetitskhoveli
Catedrala Svetitskhoveli
ănăstirea Samtavro
Mănăstirea Samtavro
Mănăstirea Shiomghvime
Mănăstirea Shiomghvime

La o distanță de 70-80 de km de capitală, spre granița cu Azerbaidjan, pe un drum într-o stare extrem de precară (se recomandă mașini de teren), se află celebra mănăstirea David Gareja. De la mănăstirea săpată în versantul dealului, un drum șerpuitor urcă spre vârf și de acolo vezi până în țara vecină (de fapt cred ca am și trecut puțin ilegal frontiera) și eventual să te întâlnești cu polițiștii de frontieră gruzini.

10DavidGareja4

Pe partea cealaltă a dealului, înspre sud, tot timpul în bătaia soarelul arzător, există un sistem de peșteri, mici altare, chilii și capele cu picturi murale șterse care încă mai păstrează sfințenia celor care s-au rugat îndelung acolo. Simplitatea și austeritatea locului m-au impresionat enorm, deopotrivă și relieful deșertic cuplat cu o arșiță nemiloasă.

Mănăstirea David Gareja
Mănăstirea David Gareja

O mică recomandare, valabilă pentru toate deplasările vara, pe căldură, prin Georgia – să aveți tot timpul mai multă apă decât credeți că este necesar; și un rezervor de benzină plin, în special dacă ești cu mașina personală.

Dacă cumva drumul spre mănăstire vi se pare că nu reușește să ajungă la destinație și rezervorul se tot golește, nu disperați, bucurați-vă de peisajul semideșertic și aveți în vedere că în orașul Udabno (o colonie în mijlocul pustietății care la prima impresia părea un oraș fantomă cu munți de fân, doar iarba crește în zonă) puteți găsi combustibil și apă la suprapreț.

Mănăstirea Bodbe
Mănăstirea Bodbe

Mănăstirea Bodbe, situată în sudul țării în regiunea Kakheti (celebră pentru vinurile sale), în localitatea Sighnaghi (orașul iubirii, nu am înțeles de ce), este una dintre cele mai renumite mănastiri din Georgia, pentru că asezământul monahal adăpoște mormântul Sfintei Nino.

De la mica și simpla bisericuță (o alta mai impunătoare este în construcție) un șir lung de trepte coboară dealul până jos unde se află un izvor cu puteri tămăduitoare. Aici a fost construit un loc de îmbăieri ritualice purificatoare la care ai acces după ce aștepți la un rând considerabil, sunt liste, bărbați și femei separat, se poate intra mai multe persoane odată și este contra cost.

11Bodbe2 11Bodbe4

Am lăsat pentru final acel loc care mi-a captivat imaginația și dorința arzătoare de îl vedea cu mult înainte să ajung în Georgia – este vorba despre biserica Gergeti (Tsminda SamebaSfânta Treime) din localitatea Stepansmida, care este, din câte am înțeles, biserica ortodoxă situată la cea mai mare altitudine din lume, 2.100 de metri.

Sursa: http://www.momentaryawe.com/blog/sameba-monastery/
Sursa: http://www.momentaryawe.com/blog/sameba-monastery/

Din centrul orașului există multe mașini de teren care pentru o taxă te scutesc de urcușul muntelui și te duc până la poarta bisericii. Personal consider că micul pelerinaj prin pădure e mai indicat, dacă timpul și condiția fizică o permit. Nu este un traseu greu, e multă lume care urcă în acest mod, pentru noi a durat în jur de o oră și jumătate să ajungem sus.

Biserica Gergeti
Biserica Gergeti

Priveliștea este deosebită fiind înconjurat de munți în toate părțile. Dacă vremea e bună poți vedea vărful Kazbegi care are peste 5.000 de metri altitudine.

Biserica este foarte veche, există călugări care locuiesc acolo tot timpul anului (nu vreau să îmi inchipui dificultățile din sezonul friguros) și din experiența mea este cel mai sever loc din punctul de vedere al conduitei/ținutei vestimentare. Nu se pot face poze în interiorul bisericii. Există un izvor cu apă potabilă la intrarea pe poarta lăcașului.

12Gergeti3

În următoarea postare ne vom plimba la apus de soare pe malul Mării Negre, vom urca pe cărările munților și vom coborâ în adâncul peșterilor și al canioanelor!

Un articol de Răzvan Manța

Citeste si articolele anterioare


O lună în Georgia. Partea I
O lună în Georgia. Partea a II-a: biserici și mănăstiri


 

Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Guest Post
Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume! Apasa butonul "contact" din meniu si scrie-ne!

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*