Turist in Malta: Melita – Insula de miere

Ca orice tanara care si-a petrecut adolescenta in anii ’80, am citit – de fapt, a se intelege “am devorat” – toate romanele de capa, de spada, istorice, cu domnite, cu printi razboinici calare si victoriosi…. Ca o consecinta a acestor lecturi, acum, la maturitatate, cand ma gandeam la Malta aveam in minte doar imaginea „romantica” a neinfricatilor cavaleri, imbracati in tunicile lor lungi, pe piept cu insemnele brodate cu alb ale crucii malteze cu opt colturi. Mai aveau putin sa fie calare pe cai, inarmati si gata de lupta! Ca doar nu te pui cu imaginatia feminina!

foto 1Malta a fost, pentru cativa ani, in top 3 al destinatiilor in care as fi facut orice ca sa ajung. Am tot studiat in prima faza ofertele agentiilor locale, pentru ca ofereau zbor direct Bucuresti – Malta. Dar oferta de cazare era destul de limitata, de fapt acolo unde am fi dorit noi – statiunea Mellieha – nu ofereau nici un hotel. Bine, nici preturile nu ne atrageau foarte tare: cand doream noi, in septembrie, porneau de la vreo 500 euro/pers  – transport si cazare cu mic dejun – la care mai adaugau ei…. taxe de aeroport!  Ok, hotelul nu era o mare problema, puteam rezerva pe booking orice altceva acolo unde ne doream, dar am fi vrut sa ajungem pana acolo dintr-un singur zbor, fara escala. Asa ca, ce ma gandesc eu: hai sa scriu un mail tour-operatorului, sa vedem daca putem merge cu charterul lor si, in acest caz, sa le platim doar transportul. Ei bine, cand am primit raspunsul cateva secunde bune am crezut ca nu vad bine sau ca nu inteleg ceva, pe undeva. Da, se putea sa zburam cu ei, la pretul de 400 euro/pers.! Am luptat mult cu mine insami ca sa ma stapanesc si sa nu le trimit un raspuns condimentat.

foto 2

Si, inca o data in viata, mi s-au confirmat vorbele acelea: „cand iti doresti cu adevarat ceva, tot universul conspira pentru indeplinirea visului tau”. Trecuse mai putin de o luna, eram la serviciu si nu prea aveam ce face, asa ca am inceput sa bantui pe internet sa citesc noutati. Ei bine, in ziua aceea, una dintre companiile low-cost pusese in vanzare bilete de avion pentru o ruta noua: Bucuresti-Malta. Pret de cateva momente am crezut ca ochii sau imaginatia imi joaca feste, ca am inceput sa vad ceea ce imi doresc si nicidecum ca este adevarat. Dar, am intrat repede pe site, am verificat si mi s-a confirmat! Asa ca in aceeasi seara, in linistea casei, am ales perioada de vacanta si am cumparat biletele: 100 euro/pers cu bagaj de cala inclus. Dupa acest prim-pas, am facut si rezervarile la hotel. In Malta hotelurile nu sunt ieftine, desi sunt numeroase variante – au undeva pe la 250 de hoteluri. Noi doream sa imbinam relaxarea cu descoperirea cat mai multor locuri din insulele arhipelagului maltez, pentru ca nu putem lenevi, pe o plaja la soare, pentru mult timp. Stiam ca in Malta exista doar doua plaje cu nisip, dintre care una – Golden Bay – este mai mica si se aglomereaza repede. Deci am revenit la optiunea initiala si am rezervat la Luna Holliday Complex, aflat la 200 de metri de plaja cu nisip din Golful Mellieha – pret 60 euro/dubla, mic dejun inclus.

Hotel Luna Holiday Complex - Mellieha, Malta
Hotel Luna Holiday Complex – Mellieha, Malta

Trebuie sa va precizez ca, in alegerea noastra, a contat si localizarea statiunii: este la 5 minute de mers cu autobuzul de Cirkewwa, portul de unde se pleaca spre Gozo si Comino, doua insule mai mici ale arhipelagului pe care doream sa le vizitam. Costuri totale: 310 euro/pers, transport si cazare cu mic dejun, avand si locatia perfecta pentru dorintele noastre – aproape de plaja, de statia de autobuz si de portul din care urma sa plecam in doua excursii.

Cirkewwa ferry
Cirkewwa ferry

Astfel ca, la inceput de septembrie, dupa un zbor de doua ore si jumatate, puneam piciorul pe taramul mult-visat al cavalerilor. Eram inarmati de acasa cu ghidul de calatorie, stiam ce dorim sa vizitam asa ca in aeroport am trecut la fapte: am mers la biroul de turism unde ne-am facut stocul de harti si mici pliante locale unde erau prezentate obiectivele turistice – orarul de functionare ne interesa in mod special – si apoi la ghiseul companiei de transport local de unde ne-am cumparat un abonament saptamanal. De acolo am primit si o harta a autobuzelor de pe Insula Malta, care ne-a fost foarte utila atunci cand aveam de schimbat liniile – este foarte precisa si detaliata. Aici gasiti toate informatiile despre transportul public in Malta – rute, orar, preturi: https://www.publictransport.com.mt/en/bus-card-and-ticketing.

foto 3

Sincer, va recomand sa calatoriti cu transportul public, pentru ca reteaua de autobuze este foarte eficienta, au orar de functionare afisat in fiecare statie si pe care il respecta +/- cateva minute, in plus de asta, stradutele sunt foarte inguste, se circula pe stanga, invers decat la noi si scapati de grija locului de parcare. Autobuzele sunt noi, moderne, dotate cu aer conditionat care chiar functioneaza – uneori pe prea mult rece – soferii vorbesc engleza, sunt amabili, rabdatori si raspund tuturor intrebarilor. Un amanunt important pe care trebuie sa-l retineti: autobuzele opresc in statie doar daca li se face semn – asa, cu mana, ca la taxi – iar daca sunteti in el si doriti sa coborati, trebuie sa semnalizati soferului prin apasare pe butonul STOP. Altfel, sincer va spun, nu opreste!

foto din Sliema

Aeroportul International Luqa se afla la o distanta de aproximativ 33 km de Mellieha, dar, pentru ca in localitati soselele sunt destul de intortochiate, drumul pana la hotel l-am facut in vreo ora! Oricum, a fost numai bine pentru o prima impresie: un peisaj arid, cu verdeata doar pe ici-colo, dar cu un farmec deosebit dat de casele specific malteze, construite toate din acelasi material: o caramida aurie ca mierea. Este un tip special de calcar care are aceasta culoare aurie si datorita caruia arhipelagul maltez si-a castigat numele de “Melita” – insula de miere.

Citeste si:

Turist in Malta – Valletta, dragoste la prima vedere.
Acolo unde nobilii inca locuiesc – Casa Rocca Piccola, Valletta
Turist in Malta: Insula Gozo
Turist in Malta: Templele megalitice din Gozo
Mdina, un oras cu parfum medieval
Insula Comino

Despre autor

Rodicahttps://www.sacalatorim.ro
Rodica si-a descoperit pasiunea de a calatorii de cativa ani numai, dar o face pe “fast forward”, parca pentru a face in ciuda timpului care nu sta in loc si vietii care nu-i decat una! Ea e cu ideile: „as vrea sa vad aia, as vrea sa merg dincolo”, iar sotul ei este maestrul de ceremonii care se ocupa de partea organizatorica – bilete de avion si rezervari hoteliere. Calatoriile sunt modul lor de a se rupe de monotonia si rutina vietii impartite intre casa si job, mergand in locuri cu istorie, cu povesti, cu traditii, cu peisaje frumoase din care se incarca cu energie. Sunt momentele in care se bucura de tot, in care se simt copii lipsiti de griji. Probabil ca de aceea incearca sa aiba cat de multe calatorii!

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*