Strasbourg – Ghid de weekend

Stiati ca Strasbourg a fost cotat drept una dintre cele mai importante destinaţii pentru sărbătorile de iarnă? Dar ca la finele anului 2013 a fost votat de către mii de turişti ca având cea mai frumoasă piaţă de Crăciun din Europa?

Strasbourg este asociat in mare majoritate a cazurilor cu o locaţie politică, casa Parlamentului European şi a altor instituţii europene de prim rang. Cu siguranță este însă mai mult decât atât. Mult mai mult…

Din nefericire spun eu, în principal datorită factorului politic, oraşul francez situat la graniţa cu Germania şi-a pierdut renumele turistic de odinioară. Hotelurile locale au fost preluate de marile lanţuri hoteliere  şi oarecum depersonalizate, transformate in locuri care să găzduiască pentru câteva nopţi politicienii  europeni veniţi de voie sau nevoie.

Cu toate acestea, odată ajuns in Strasbourg, daca chiar îţi doreşti, poţi să descoperi un oraş fascinant, cu o arhitectură fabuloasă și o istorie pe măsură.

Cum ajungi?

Deşi are aeroport propriu, companiile aeriene nu se înghesuie sa aterizeze aici. Nu am înteles niciodată de ce, cu atât mai mult cu cât este un oraş atât de important din punct de vedere politic.

Oficial există 20 de destinaţii care au zbor direct însă unele nu sunt europene iar dintre cele europene nu toate sunt zilnice. Astfel ca Air France si Lufthansa sunt opțiunile cele mai la îndemână, în special datorita frecvenței cu care operează. Atenţie însa, dacă alegeţi una dintre aceste companii trebuie să ştiţi ca din Paris, respectiv Frankurt nu veţi zbura ci veţi calatori cu trenul (aproximativ 2 ore jumate), iar din Frankfurt cu autobusul (aproximativ 3 ore).

Eu recomand ca în momentul în care vă rezervați biletul de avion și autobusul din Frankfurt să luați în calcul posibilitatea de a vizita orașul german pentru câteva ore. Chiar merită. Aici găsiți informații despre cum ajungeți în Frankfurt și ce puteți face acolo în câteva ore: apasă aici.

12373-STRASBOURG 2008-57.jpg

Atât trenul cât şi autobusul vă lasă în gara centrală, o capodopera arhitectonica care îmbină perfect medievalul cu modernul, traditionalul cu contemporanul.

Din exterior pare o navă spaţială dar înăuntru nu este decât vechea cladire a garii renovată. De aici aveţi posibilitatea de a lua un taxi, iar pretul mediu pentru o calatorie în oras este intre 10 şi 20 de euro. Concret, de la gară şi până la Parlamentul European costă 15 euro.

Toate companiile practică aceleaşi tarife, termenul de „taxi pirat„ nu a fost încă brevetat acolo. Cea de a doua optiune este sa vă urcați în tramvai. Din gara centrala pleacă doua, de la acelați peron aşa ca urmariţi harta cu traseul pentru a vă urca în cel bun.

Biletul costă 1,6 euro pentru 90 de minute de călatorie, se cumpără de la automatele din staţie cu monede sau card, se compostează în aparatele speciale de pe peron înainte de urcare. Sincer să fiu, nu am văzut niciodată controlor dar asta nu înseamnă că nu mi-am cumpărat de fiecare dată bilet.

 Unde stai ?

Aşa cum spuneam anterior, marea majoritate a hotelurilor aparţin unor lanţuri internaţionale: Accor, Hilton, Sofitel. Exista şi câteva hoteluri mici, locale dar care şi-au aliniat tarifele celor consacrate. Cu cât stai mai central, cu atât vei scoate mai mulţi bani din buzunar. E sugerez să nu vă speriaţi de cazările periferice.

Sunt curate, transportul in comun este extrem de bine pus la punct şi diferenţele de tarif sunt semnificative. Sugerez să alegeţi cu grijă perioada în care vreţi să vizitaţi Strasbourgul pentru ca dacă aveţi ghinionul de a fi în “acelaşi timp” cu o reuniune politică sau parlamentară, există toate şansele de a nu găsi niciun loc de cazare disponibil.

Pe de altă parte trebuie spus că hotelierii nu se jenează absolut de loc să creasă preţurile în mod nesimţit în timpul acestor evenimente politice. Ca să dau şi un exemplu de preţ, eu nu am găsit niciodată cazare sub 50 de euro pentru o noapte, fără mic dejun.

Despre oraş

Strasbourg-ul este un amestec de francezi şi nemţi dat fiind faptul că este situat pe graniţa Franţei cu Germania. De-a lungul anilor cele două naţii s-au amestecat atât de bine încât acum multe dintre familii sunt mixte.

Cu toate acestea germana nu este o limbă foarte utilizată. Cum naţionalismul francez este unul bine cunoscut, trebuie precizat că nici engleza nu este o limba indrăgită de localnici deşi marea majoritate o vorbesc. Să nu fiţi însă surprinşi dacă veţi incepe o discuţie în engleză şi veţi fi priviţi ciudat…

Numele oraşului se traduce “Oraşul drumurilor” si este aşezat la vărsarea râului Ill în Rin. Datorită locaţiei şi a proastei ventilaţii, Strasbourg este cel mai poluat oraş francez. Pe lângă proasta ventilaţie, la acest aspect negativ contribuie din plin şi industria grea de pe ambele maluri ale Rinului.

Oficialităţile afirmă că măsurile antipoluare care au fost luate au rezultate promiţătoare. Astfel se explică de ce transportul public este realizat actualmente exclusiv prin intermediul tramvaielor.

Din punct de vedere turistic, oraşul este cunoscut în special datorită catedralei gotice Notre Dame (nu e cea din Paris) situate în centru, catedrala care – fie vorba între noi – este într-o continuă renovare. 

Cu o înalţime de 148 metri, locașul de cult adăposteşte şi unul dintre cele mai mari ceasuri astronomice din lume (18 metri).

În rest, stilul burg-ului este din nou un amestec între arhitectura franceză şi cea germană, cea din urmă predominând dupa umila mea părere. Oficial, Strasbourg este pe locul cinci în topul celor mai vizitate oraşe franceze dar, la aceasta contribuie numărul mare de politicieni care se perindă zilnic prin urbe.

După catedrală, probabil că cea mai mare atracţie este constituită de catre cartierul “Petite France”, o adevărată insulă în inima oraşului, inclus în patrimoniul UNESCO din 1988.

IMG_3173

Construit în secolul XV pentru – atenţie – bolnavii de sifilis, cartierul alsacian a fost distrus aproape în totalitate în cel de al Doilea Razboi Mondial. După 1970, municipalitatea a iniţiat o politică de restaurare astfel că acum nu ai zice că vreodată a trecut vreun soldat prin zonă.

Vara, straduţele pavate cu piatră sunt absolut spectaculoase datorită arhitecturii caselor li a florilor de la geamuri iar iarna, proprietarii se intrec în decoraţiuni şi luminiţe.

IMG_0177

În piaţa catedralei găsiţi Oficiul de Turism unde puteţi obţine harta oraşului, indicaţii utile sau de unde vă puteţi procura Strasbourg Pass valabil 3 zile la preţul de 14 euro pentru adulţi şi 7 euro pentru copii şi tineri până în 18 ani. Aveţi incluse diverse reduceri şi gratuităţi.

Spre exemplu, în mod normal o excursie de o oră cu vaporaşul costă 9, 2 euro dar dacă ai acest pass este gratuită. Dacă doreşti sa urci până în vârful catedralei pentru o vedere panoramică plătesti 5 euro. Dacă ai passul, e de asemenea gratuit. Găsești muzee, biserici, parcuri, expozitții dar cel mai bine e să iei orașul la pas și să te bucuri de fiecare oportunitate pe care ți-o oferă.

IMG_0146

Iarna, se pare că proprietarii de case se intrec în decorațiuni exterioare. Lumini, culori, animale decorative, îți atrag atenția la fiecare pas. În luna decembrie, în toate piațețele centrale găseși organizate târguri, spectacole, scene de Craciun. Lumea bea vin fiert (3 euro paharul de 150 ml) și se plimbă de ici colo chinuindu-se să facă poze cu mâna rămasă liberă.

IMG_3167

Despre gastronomie şi alte preţuri …

Cum este și firesc, amestecul franco german este vizibil și in bucătaria locală. Din nefericire, după părerea mea, a luat ce e mai rău de la ambele popoare. Poate ca impresia este greșită datorită faptului ca restaurantele doresc să ofere un meniu – să îi spunem clasic european – dat fiind numărul mare de străini care sunt în oraș în fiecare zi.

Așa se face ca greu vei găsi să comanzi faimoșii cârnați nemțești sau rafinatele mâncăruri franceze. O friptură, un gratar, o supa, uneori pește este in majoritatea meniurilor. Există desigur și locații în care poți să mănânci orice îți dorești dar noi nu discutăm acum despre acestea. Se bea bere și vin, berea fiind (cel putin cea pe care am vazut-o eu) germană iar vinul in mare măsură francez. Unul dintre puținele lucruri locale este ”tarte flambee”, o pizza hibrid care o găsești în toate restaurantele.

Poveștile localnicilor spun că aceasta placintă a apărut in secolul XV cănd brutarii introduceau aceste plăcinte în cuptor pentru a testa temperatura înainte de a introduce pâinea. mai apoi au aruncat pe acest aluat diverse produseȘ sunca, ceapă, roșii, etc…Cert este ca ea se prezinta acum –  așa cum spuneam – ca o pizza foarte subțire, mult mai săracă în ”umplutură”, care se servește atât ca aperitiv cât și ca fel de bază.

Tocmai datorită subțirimii și lipsei de ingrediente aș numi-o mai degrabă plăcintă. Prețul pleacă de la 7 euro / bucată și crește în funcție de locul în care o mănânci și de mărimea ei.

IMG_3147

Berea se vinde în general la halbă, prețul pleacă de la 3 euro pentru 250 ml și 4,2 euro la 400ml. Paharul de vin începe de la 4 euro. Vin de masă desigur nu vreun ”fainoșag”. Prețul unei cafele expresso pleaca de la 2,5 euro și crește în funcție de tipul cafele dorită.

IMG_3392

Strazile orașului sunt pline de magazine de toate felurile. Exista si trei centre comericiale in centrul orașului dar va fi greu sa găsiți oferte demne de luat în seamă. Politica magazinelor este cea pe care o găsești peste tot în oraș: ”avem atăt de multă cerere încât ne doare in cot de oricine și orice”.

Sâmbăta și duminica este destul de greu să găsești la prânz un restaurant deschis. Și cele care funcționează vând doar băuturi și eventual cartofi prăjiți și hamburgeri. Dacă ești foarte norocos poate găsești si tartee flambee. Așa că, vrând nevrând ajungi să sfârșești într-o șaormărie pentru ca frații turci nu au nevoie de repaos.

IMG_9953

Trecând peste frumusețea indiscutabilă a orașului, aerul medieval dat de Petite France, piațetele și străduțele pavate cu piatră cubică, casele cu mușcate roșii curgătoare vara, construcțiile alsace împodobite și pline de lumină iarna, vezi că lumea este diferită.

Cînd spun lume mă refer la prestatorii de servicii. Nu pot să spun că nu sunt amabili. Sunt, doar că simți foarte repede amabilitatea artificială. Unii o pun pe seama faptului că nici francezii și nici germanii nu sunt între cele mai calde nații de pe pământ. Alții – printre care și eu, o pun pe seama faptului că instituțiile politice care își desfășoară activitatea în Strasbourg, există și vor exista în continuare, aducănd mereu lume veche, lume nouă, consumatori. Și dacă cererea este mereu mai mare decât oferta, de ce să te zbați, de ce sa te auto depășești, de ce să-ți pese? Este consum? Este! Este lume? Lume este, oameni mai puțin…

Oare ce s-ar întâmpla dacă peste noapte această invazie de politicieni ar ocoli Strasbourgul și fiecare turist – turist în adevăratul sens al cuvântului – ar trebui să conteze. Oare s-ar schimba lucururile? Atitudinea? Abordarea? Oare s-ar inmulții… oamenii?


Urmareste mereu pagina noastra de Facebook pentru a fi la curent cu toate noutatile care se intampla in lumea calatoriilor! Sa calatorim mai mult, mai ieftin, mai bine!

 

Despre autor

Mariushttp://www.sacalatorim.ro/despre-mine/
Cred cu tărie că turismul nu se rezumă la o destinatie, un hotel, un zbor sau un preţ bun. Nici la o stare de spirit. Un “călător” e mereu gata de drum şi va găsi în fiecare “aventură” ceva unic, fermecator şi fascinant care îl va face să îşi dorească mereu să meargă mai departe.

Descoperă și alte destinații

84,000FansLike
2,070FollowersFollow

Alătură-te comunitătii noastre!

Iți place să călătorești și consideri că locurile prin care ai trecut merită văzute și de altii? Alătura-te comunității noastre și trimite-ne impresiile tale despre lume!

Comments

  1. Felicitari, Marius, pentru articol! Dincolo de insiruirea obiectivelor turistice ale orasului, ati adus informatii punctuale si de real interes pentru potentialii turisti. In plus, sunteti un fin psiholog si un observator experimentat!

    Camelia

LASA UN COMENTARIU

Please enter your comment!
Please enter your name here

*